Το κουκούλι του μεταξοσκώληκα είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα φαινόμενα στον κόσμο. Γύρω στον μήνα Μάιο, η κάμπια μας, ο μεταξοσκώληκας βγαίνει από τα αυγά του με την πρώτη εμφάνιση των μουρόφυλλων στα δέντρα. Παίρνουμε λοιπόν τα φύλλα και τα κόβουμε μικρά κομματάκια μιας και οι νεαρές καμπιούλες είναι σαν κεφαλάκια καρφίτσας, μαύρες και ευαίσθητες και δεν μπορούν να φάνε τα φυλλώματα αλλά βυζαίνουν από αυτά τους χυμούς τους.
μερικών ημερών μεταξοσκώληκες..
Μέσα σε 40 μέρες οι μεταξοσκώληκες θα περάσουν από 5 φάσεις ύπνου όπου θα αλλάξουν δέρμα και θα μεγαλώσουν φτάνοντας το μέγεθος ενός δαχτύλου, και όντας στο τελικό τους χρώμα, άσπρες πια! Όταν φτάσουν σε αυτό το μέγεθος, στο τελικό τους στάδιο, κιτρινίζουν ελαφρά και αρχίζεις να βλέπεις στο σώμα τους ένα υγρό να κινείτε. Το υγρό αυτό, είναι το αποτέλεσμα της διατροφής τους όλες αυτές τις 40 μέρες, φανταστείτε ότι ένα κρεββάτι μεταξοσκώληκες μπορεί να φάει μέσα σε αυτές τις μέρες ως και 400 δέντρα μουριάς. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείτε το πιο λαίμαργο ον στον κόσμο.
μερικών εβδομάδων..
Το υγρό αυτό λοιπόν που εκκρίνει από τους σιελογόνους αδένες του στερεοποιείτε όταν βγαίνει στον αέρα και είναι αυτό που γνωρίζουμε όλοι μας σαν μετάξι! Με το μεταξωτό αυτό νήμα, ο μεταξοσκώληκας αρχίζει και χτίζει τα τοιχώματα του κουκουλιού του κινούμενος σε οχτάρια από έξω προς τα μέσα κλείνοντας τον εαυτό του στο εσωτερικό του κουκουλιού, όπου και θα περάσει τη φάση της μεταμόρφωσης και από κάμπια θα γίνει νύμφη και έπειτα πεταλούδα ή χρυσαλλίδα Το κάθε κουκούλι έχει 1.800-2.000 μέτρα μεταξωτού νήματος! Οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόσο μοναδικό είναι το κάθε κουκουλάκι!
οι μεταξοσκώληκες στην τελική του φάση.
Εκκρίνουν τα πρώτα νήματα για να φτιάξουν το κουκούλι τους!
Γνάφαλα λέγονται αυτά τα πρώτα νήματα.
Αν αφήσουμε το κουκούλι αυτό για 15 μέρες, η νύμφη που κατοικεί μέσα του μεταμορφώνετε σε χρυσαλλίδα και με ένα υγρό που βγάζει ανοίγει το κουκούλι και βγαίνει έξω σε μορφή πια πεταλούδας! Αυτά τα κουκούλια βέβαια βρομίζουν ιδιαίτερα από τα υγρά της χρυσαλλίδας και μη ξεχνάτε πως αυτό το ενιαίο νήμα των 2 χιλιομέτρων σπάει σε πολλά μικρά κομμάτια.
λίγο πριν το ζευγάρωμα, η μεγάλη είναι πάντα η θηλικιά.
η ώρα του ζευγαρώματος..
Γι αυτό κι εμείς, όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το κουκούλι το φουρνίζουμε για να ξεράνουμε την νύμφη και να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε
το κουκούλι στην καλύτερη του κατάσταση. Φυσικά κρατάμε μερικά για την επόμενη φουρνιά, μιας και από κάθε χρυσαλλίδα θα βγούνε εκατοντάδες νέα αυγουλάκια!
τα κίτρινα αυτά είναι τα αυγουλάκια μόλις βγαίνουν και τα μαύρα παρακάτω είναι τα ώριμα αυγουλάκια που περιμένουν να σπάσουν.
Παίρνουμε λοιπόν εμείς τα κουκούλια αυτά, τα καθαρίζουμε όσο μπορούμε μιας και μη ξεχνάτε ότι το κουκούλι είναι το σπίτι μιας χρυσαλλίδας το κόβουμε σε ότι σχήμα θέλουμε, το βάφουμε με ειδικές βαφές για ζωικά νήματα και με πολύ φαντασία και αγάπη φτιάχνουμε αυτά τα όμορφα και μοναδικά κοσμήματα που βλέπετε!!
Αιώνια ερωτευμένοι με αυτό το υπέροχο ων, τον μεταξοσκώληκα!!!
POLY OMORFH PAROYSIASH. OPOSDHPOTE NA FRONTISETE NA TO FTIAXETE KAI STA AGGLIKA. PISTEVO AGAPATE KAI SAS ENDIAFEREI POLY SOBARA H EPIXEIRHSH SAS. MPRABO. O DROMOS TOY METAXIOY EINAI ZWNTANOS!
🙂 ευχαριστούμε πολύ Χριστίνα!να μείνεις συντονισμένη στο μπλόγκ μας μιας και θα παρουσιάσουμε όλη την καλοκαιρινή συλλογή μας σε μεταξωτές δημιουργίες! Καλή σου ημέρα!
Βρηκα… λογικα μια χρυσαλιδα σε μεγεθος του μικρου μου δαχτυλου την μαζεψα σπιτι γιατι επεσε απο κατι φυτα που εβρεχα την εβαλα σε ενα ανοιχτο βαζακι με την μυτουλα προς τα πανω βλεπω οτι εχει ξεκινησει να βγαζει ενα ζουμακι μηπως ξεψυχισε; ή σιγα σιγα θα γινει πεταλουδα;
Δεν είμαι σίγουρη, αλλά θα έπρεπε να φάει πολύ για να αρχίσει το κουκούλι της.
όλες οι κάμπιες το ίδιο κάνουν.
μπορεί να έτρωγε κάποιο από τα φυτά σου στον κήπο!
πρέπει πρώτα να φτιάξει κουκούλι , ότι κουκούλι κι αν είναι αυτό, ώστε να αρχίσει να μεταμορφώνετε σε πεταλούδα!
Εύχομαι να σε βοήθησα λίγο!
Καλημέρα!